Maandag 28 maart de Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz

Na een online editie in 2021 vindt de Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz op 28 maart weer live plaats. Het Wapen van Utrecht in Sint Jansklooster is de plek waar de verschillende teams met elkaar strijden om de eeuwige roem.

De Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz is een fijne avond uit, waarin het draait om de verschillende dialecten die de gemeente rijk is, maar zeker ook om de gezelligheid.

Met name onder kinderen en jongeren loopt het aantal dat dialect spreekt sterk terug. De waardering voor dialect lijkt overigens steeds groter te worden; het is niet langer uit den boze om op radio en televisie dialect te spreken.

Jannes Mulder leest de tekst voor met allerlei uitdrukkingen in het dialect uit één van de steden uit Steenwijkerland (bv. Steenwijk, Kuinre, Vollenhove, Blokzijl, Giethoorn). Het verhaal is geschreven door George Huisman, Janet Marinus en Frouk Alice Weijs. Wethouder Marcel Scheringa is naast Janet en George het derde lid van de deskundige jury.

Deelname is gratis. U kunt met een team meedoen (bv. een vereniging, bedrijf, familie of een vriendengroep), maar alleen deelnemen is ook mogelijk. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan info@schrijversfestival.nl. Wij ontvangen dan graag uw teamnaam, het aantal personen waaruit uw team bestaat en het e-mailadres van de contactpersoon.

Geert Mak

Geert Mak in Steenwijk

Op dinsdag 12 april komt Geert Mak naar Steenwijk om te vertellen over de vele boeken die er van zijn hand zijn verschenen.

Nadat de lezing in 2020 en 2021 niet door kon gaan in de Grote Kerk wordt Geert Mak op 12 april in Rabo Theater De Meenthe geïnterviewd door Ton Henzen. Degenen die nog toegangskaarten in hun bezit hebben voor één van de data in de Grote Kerk hebben met dit entreebewijs toegang tot de lezing in De Meenthe.

Geert Mak groeide op in Friesland, als zoon van een gereformeerd predikant. Hij studeerde staatsrecht en rechtssociologie in Amsterdam. Hij koos echter al snel voor de journalistiek, en werkte voor de Groene Amsterdammer, NRC-Handelsblad en de  VPRO-radio.

Hij is mede-oprichter en redacteur van het tijdschrift voor literaire non-fictie Atlas. Hij publiceerde boeken over bestuur, politiek, de stad Amsterdam, de Verenigde Staten en Nederland en Europa in de 20e eeuw.