Eva Vriend

T Lam ontmoet i.s.m. Schrijversfestival SteenwijkLezing door historica en schrijfster Eva Vriend Eva Vriend (1973) groeide als boerendochter op in de Noordoostpolder en is zeer geïnteresseerd in de (ontstaan)geschiedenis van de polders, de zee en de mensen die ervan leven en eraan wonen. Het nieuwe land (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de M.J Brusseprijs (beste journalistieke boek) en de Libris Geschiedenis Prijs.

Vanaf 2016 werkte ze samen met het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende.

Ook schreef ze het boek Eens ging hier de zee tekeer (2020), waarin ze de gevolgen van de afsluiting van de Zuiderzee voor een viertal Zuiderzee stadjes beschrijft. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou voortstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas.

Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen?

Alleen te reserveren via: karin@karinklomp.nl

Voor meer informatie over het programma van t Lam ontmoet en Film in t Lam: www.hetlamontmoet.nl.

Vrijdag 18 maart 2022 – 20.15 uur – entree € 10,00 – Vermaning ’t Lam – Blokzijl

Reserveren