Over Ons

In 1988 werd het Schrijversfestival Steenwijk e.o. voor de eerste keer georganiseerd. Initiatiefnemers waren de Openbare Bibliotheken Steenwijk, Brederwiede en IJsselham, de lokale boekhandelaren en enkele personen op individuele titel.

Deze primeur was een succes en had duidelijk aangetoond dat in de regio rond de stad Steenwijk voldoende literatuurliefhebbers waren te vinden om dit evenement te herhalen. Zonder onderbreking wordt sindsdien jaarlijks in de maand maart in de Kop van Overijssel en in Zuidwest-Drenthe dit festival gehouden.

Vele bekende schrijvers (fictie en non-fictie) en dichters traden de afgelopen jaren in Steenwijk, Vledder, Giethoorn, Vollenhove, Oldemarkt en Meppel op. Namen? Het zijn er te veel om op te noemen, van Kader Abdolah tot Koos van Zomeren, van Hugo Claus tot Jan Wolkers, van Bart Chabot en Rutger Kopland tot Elly de Waard, van René Appel tot Charles den Tex, enz.

Naast deze bijeenkomsten worden er bijeenkomsten belegd voor de jongste lezers en voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. De boekverfilming wordt tegenwoordig vertoond i.s.m. Filmhuis De Meenthe.

In 2002 bracht het Schrijversfestival een boek uit : Kijk ons eens. Steenwijk in de Nederlandse literatuur. Een rijke verzameling tekstfragmenten en uitspraken van auteurs uit de Nederlandse literatuur, van Armando tot en met Joost Zwagerman. Een boek dat (helaas) alleen nog maar antiquarisch is te verkrijgen.