Iduna Paalman


Iduna Paalman (1991) leest voor uit haar nieuwste, tweede dichtbundel ‘Bewijs van BEWARING’.

Belinda Terlouw gaat in gesprek met Paalman over haar beweegredenen en haar zoektocht naar vrouwen die de algemene geschiedenis hebben beïnvloed, maar nooit genoemd zijn.

“Wat houdt zich schuil in de boeken van de geschiedenis? Kun je dat blootleggen en wat gebeurt er dan? ‘Bewijs van BEWARING’ is een zoektocht naar wat verzwegen werd en dat zich bewust verborgen hield.

Iduna Paalman zoekt in archieven, getuigenissen en vrouwelijke ervaringen en probeert in poëzie het ongeziene adem te geven.

Wat beweegt er tussen speeltafel, schaamte en schavot?”

(Citaat achterkant flaptekst dichtbundel ‘Bewijs van BEWARING’)

‘Wie zegt historicus te zijn heeft iets uit te leggen’, schrijft Iduna Paalman in haar nieuwe bundel ‘Bewijs van BEWARING’, en dan bedoelt ze niet het feit dat iemand de geschiedschrijving beoefent. Wat de historicus dan wel uit te leggen heeft? Paalman, die door deze krant als literair talent van 2020 werd bestempeld, doet enkele voorstellen: hoe en waarom een vrouw tot projectievlak, geweldsobject, veroordeelde of vergetene wordt gereduceerd. Kortom, historicus, leg maar eens uit waar al dat geweld tegen vrouwen vandaan komt.

(citaat uit: Volkskrant: 27 oktober 2022)

Volkskrant noemde haar in 2020 na het verschijnen van haar eerste dichtbundel ‘De grom uit de hond halen’ tot literair talent van het jaar. Deze bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020.

Deze avond is een samenwerking tussen het Schrijversfestival en de stichting Mr.J.C.Bloem – Poëzie prijs.

 

Dinsdag 28 maart 2023 – aanvang 20.00 uur – Doopsgezinde Kerk, Steenwijk

Reserveren